Vákuumformázás

A vákuumformázás és a préslégformázás a hőformázások családjába sorolható eljárás, mely során egy előmelegített műanyag lapot (fólia) a formázási hőmérsékletre (anyagtípusonként eltérő) hevítenek, majd nyomáskülönbség (vákuum) alkalmazásával a végső formát adó szerszámra vagy szerszámba húzzák.

A vákuumformázás első lépéseként a szerszámot elhelyezik a formázógépben, majd a formázási hőmérsékletre hevítik. A formázandó műanyag lapot a keretbe illesztik, majd a formázási hőmérsékletre temperálják. A falvastagság egyenletességének elérése érdekében előnyújtást alkalmaznak, melyet a szerszám és a formázandó anyag közti levegőbefúvatással kiviteleznek. Ezt követően a formázó szerszám és a fólia között vákuumot hoznak létre, mely hatására a fólia hozzáfeszül a szerszámhoz. Amennyiben a forma és az anyag megkívánja felsőnyomót alkalmaznak. Ilyenkor a fólia a szerszám és a felsőnyomó között helyezkedik el. Következő lépésben bekapcsolják a léghűtést, majd a műanyag dermedését követően kikapcsolják a hűtést és a vákuumot is. A szerszámról való leválasztás megkönnyítésére, illetve a repedések, törések elkerülése érdekében a szerszám és a műanyag forma közé kis nyomással levegőt fuvatnak. Végső lépésként eltávolítják a kész terméket, és indulhat elölről a folyamat.

A vákuumformázó gépeink alkalmasak ABS, HD-PE, PET, PMMA (Plexi), PP, PS alapanyagok hőformázására 0.15-14 mm vastagságig. Az alapanyag lehet lap vagy tekercs formában. Gépeink alkalmasak akár nagyon kis vágási méretű, 30x30 mm, terméktől raklap méretű, 1200x800 mm, terméken keresztül a 2050x1050 mm-es vágási méretű logisztikai tálcák formázására is.

Az ILLIG RDKP automata formázó gépeinken, melyek alkalmasak préslégformázásra és hőformázásra egyaránt, megfelelő paraméterek esetén, óránkénti 400-as ütemszám is elérhető. Különleges igények esetén nyitottak vagyunk a pár darabos szériák tervezésére és gyártására is.