Alapanyagok

A vákuumformázás/préslégformázás során felhasznált félkész anyag megjelenése szerint lehet tekercs (2.2 mm vastagságig tekercselhető a műanyag) vagy lap (2.2 - 14 mm).

A vákuumformázható műanyagok szerkezeti felépítésük szerint lehetnek amorf vagy részben kristályos szerkezetűek. Az amorf műanyagok felhasználása egyszerűbb, könnyebben alakíthatóak, míg a részben kristályosak feldolgozása speciálisabb beállításokat, valamint egyedi szerszámkialakításokat igényel.

Gyakran használt hőformázható alapanyagok

ABS - akrilnitril-butadién-sztirol

Az ABS egy kopolimer, melyet akrilnitril és sztirol butadién jelenlétében történő polimerizálásával állítanak elő. A három alkotó komponens mennyisége változó. 15-35 %-ban akrilnitril, 40-60 %-ban sztirol és 5-30 %-ban butadién alkotja. A nitril csoportok biztosítják az ABS keménységét, a sztirol adja a fényes, ellenálló felszínt, míg a butadiénnek köszönhetően alacsony hőmérsékleten is megtartja a műanyag a rugalmasságát. A sztirol csoporthoz sorolják, mely csoport tagjai napjainkban a legszélesebb körben alkalmazott műanyagok.

PE - polietilén

A leggyakrabban alkalmazott műanyag, melyet az etilén polimerizálásával állítanak elő. Két nagy csoportja a kis fajsúlyú polietilén (LDPE - low density polyethilene), melyet alacsony nyomáson állítanak elő, és a nagy fajsúlyú polietilén (HDPE - high density polyethilene), melyet extrém magas nyomáson polimerizálnak. Kémiai tulajdonságai változnak a hőmérséklet emelkedésével.

PET - polietilén-tereftalát

A poliészterek családjába sorolt polimer gyanta, melyet főként szintetikus szálak és élelmiszerek csomagolásának gyártására alkalmaznak. A dimetil-tereftalát etilén-glikollal történő észterezésével vagy polikondenzálással állítható elő. Kemény, merev, szívós, nehezen gyulladó, de könnyen égő polimer. Két fő változata a PET-A és PET-G, melyek közül az első kis hőmérsékleten jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

PMMA (Plexi) - poli-metil-metakrilát

A metil-metakrilát szintetikus polimere, melyet főként üveg helyettesítésre használnak, amikor a fajsúly és a törésállóság fontos szempont. Továbbá a polikarbonátok gazdasági szempontból kedvezőbb alternatívája olyan helyeken, ahol a nagy terhelhetőség nem kritérium. A plexit könnyű kezelni, alacsony az előállítási költsége, rugalmasan ellenáll a mechanikai behatásoknak, de felülete könnyen karcolódik.

PP - polipropilén

Addíciós polimer, melyet propilén monomerek polimerizációjával állítanak elő. Kemény és rugalmas, antisztatikus anyag. Jól éghető műanyag.

PS - polisztirol

Etil-benzol katalitikus (alumínium-oxid, bauxit, króm-oxidok) dehidrogénezésével állítják elő a sztirolt, melyből polimerizálással gyártják az aromás polisztirolt. A polisztirol rideg, jó elektromos szigetelő anyag, törékeny és gyúlékony anyag.

PS - ESD

Polisztirol azon változata, amely az elektromos vezetőképességet javító adalékanyagot tartalmaz. Alapvetően a polisztirol szigetelő, azonban adalékanyagokkal keverve kialakítható félvezető és vezető változata is. PS (szigetelő): 107-1012 Ω, PS ESD (félvezető): 104-107 Ω, PS ESD (vezető): 102-104 Ω.

PVC - polivinil-klorid

Vinil-klorid polimerizációjával állítják elő, amely acetilén vízmentes hidrogén-klorid addíciójával keletkezik. A PVC égése során hidrogén-klorid, dioxin és egyéb környezetre ártalmas vegyület keletkezik.

Hőformázásra gyakran használt alapanyagok

  PS ABS/ABS autóipar PVC PMMA APET/PETG PP PE-HD
Fajsúly 1.05 g/cm 1.15 g/cm 1.38 g/cm 1.19 g/cm 1.35 g/cm 0.94 g/cm 0.95 g/cm
Zsugorodás 0.4-0.5 % 0.6-07 % 0.4-0.5 % 0.5-0.8 % 0.4-05 % 1.5-1.8 % 1.2-7 %
Olvadáspont 120-140°C 120-140°C 120-140°C 160-190°C   164-170°C 135-140°C
Felhasználási
hőmérséklet
-5+75°C -20-80°C/
-20-95°C
0-65°C -40-90°C -30-80°C/-10-70°C -20-90°C -50-95°C
Formázhatóság Rossz Mérsékelt Rossz
Ütésállóság Mérsékelt Alacsony Magas Mérsékelt Kiváló
UV ellenállás Alacsony Mérsékelt Nagyon alacsony Mérsékelt
Vízlepergetés + - + + + + +
Kémiai ellenállás Zsírok, olajok NEM Zsírok, olajok NEM/
mérsékelten
Zsírok, olajok NEM Zsírok, olajok mérsékelten Zsírok, olajok mérsékelten Zsírok, olajok Zsírok, olajok
Felhasználás Autóipar, logisztika Autóipar, logisztika Autóipar, logisztika Biztonsági üvegezés Kiterjedt/
gyógyszeripar
Élelmiszeripar Élelmiszeripar